Éghajlatvédelem, energia

 Kategória: programok

Fesztiválokon, akciónapokon végzett szemléletformáló tevékenységünk, valamint kommunikációs kampányunk során az elmúlt években felhívtuk a figyelmet a mélyebb, szerkezeti típusú életmód váltások szükségességére, az energiafüggőségre, bemutattunk egy eszközrendszert az erőforrások takarékos felhasználásának elősegítésére, gyakorlati tanácsokat adtunk az életmódbeli és szerkezeti szintű változtatásokhoz.   Nemzetközi és hazai találkozókat, rendezvényeket szerveztünk az alternatív, energia-önellátó életmód, az energiaszövetkezetek létrehozásának és működtetésének tapasztalatairól, lehetőségeiről, energiaközösség pilot koncepció kidolgozásra került. Emellett részt vettünk a Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvény kampányában és egy országos éghajlatvédelmi kutatás elkészítésében is.

Kapcsolódó projektünk

Öko- közösség projekt

Projektünk keretében közösségi energiás és élelmiszer-önrendelkezési kezdeményezések létrejöttének elősegítését tűztük ki célul, jó hazai és nemzetközi példák bemutatásával, a szükséges jogi és pénzügyi tudnivalók összegyűjtésével.

A program elemei:

Közösségi piknik infónap az élelmiszer-és energia önrendelkezésről, öko- közösségekről a régióban

2015 május 16-én a Múzeumok Majálisa alatt Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében kiállítással, a kicsiknek játékokkal, a felnőtteknek totóval mutattuk be az uniós és hazai jó példákat működő energia- ill. élelmiszer-szövetkezetekre ill. adtunk tanácsot lakossági, közösségi energiatakarékosságra és energia- és élelmiszer közösségekre.

2015 június 10-i Újhartyánban „Környezet és egészségnap” keretében energia- és élelmiszer közösségek kiállítással, környezeti tanácsadással és klíma-energia játékokkal vártuk az érdeklődőket. Témák: élelmiszer-és energia önrendelkezés, öko-közösségek a megyében és országosan, uniós és hazai jó példák működő energia- ill. élelmiszer-közösségekre és szövetkezetekre, helyi ötletek és tervek.

Regionális műhelyek szervezése érdeklődőknek

  1. október 21-ei regionális fórumunk „Fenntartható energia projektek támogatása és megvalósítása a 2014-2020-as időszakban- Fókuszban a közösségi energia címmel. A résztvevők információt kaphattak a közösségi energia kezdeményezések jogi hátteréről, lehetséges pénzügyi forrásairól, és nemzetközi és hazai jó példák hazai alkalmazhatóságát is megvitattuk előadóinkkal és a résztvevőkkel.
  2. június 26-án második műhelyünkre szeretettel várjuk (közösségi) energiás szakemberek ill. élelmiszer-kezdeményezést tervező vagy működtető csoportok, szervezetek képviselőit. A műhely célja az összegyűjtött hazai jó energia és élelmiszer-közösség példák bemutatása, különösen az újhartyáni tervek és koncepció és adaptálhatósága máshol; ill. az önkormányzatok és más közösségek előtt álló hazai megújuló energiás beruházási lehetőségek.

 

Energiafüggők projekt

Programunk (melyhez külön honlap készült: www.energiafuggok.hu) célja volt felhívni a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb mértékben vagyunk kiszolgáltatva az energiaellátó rendszereknek életünk minden területén. A program első fázisában egy forgatókönyvírói pályázaton 3 témában nevezhettek az alkotók. A pályázatra beérkezett művekből kategóriánként egyet díjazott a szakmai zsűri. A nyertesek ötletei alapján készülő kisfilmek egy országos egyetemi előadássorozat keretében kerültnek bemutatásra, ahol a résztvevők bővebben megismerkedhettek az energiafüggőséggel. Az előadásokba, a kisfilmekbe, valamint valamennyi kapcsolódó elkészült anyagba betekinthetnek az érdeklődők, a www.energiafuggok.hu oldalon.

Szakmai anyagaink, háttéranyagaink a témában

Közösségben az energia kiadvány (pdf, 16 Mb)

KMZK Döntéshozói javaslatcsomag “üdvözlőcsomag”

Öko-közösségek koncepció + újhartyáni kezdeményezés anyag, pilot terv

Az összegyűjtött közösségi energia és élelmiszer jó példák, elsősorban Pest megyéből, pdf

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

Korábbi cikkek