A rezsiharc környezeti szempontból

 Kategória: cikkek

Jó-e nekünk a rezsicsökkentés? Az energiafüggés egyik nyilvánvaló hátránya, hogy függünk az energiaszolgáltatóktól. Erre a problémára a rezsiharc csak látszólagos és átmeneti megoldást ad. A kényszerített rezsicsökkentésnek nyilván meglesz az ára később, például elmaradt fejlesztésekben, melyek költségeit közpénzekből úgyis hozzá kell majd tenni. Ha a közmű számlák csökkentésének ez az ára, akkor környezeti szempontból éppen ellentétes hatást értünk el: későbbi közpénz fedezettel olcsóbbá tesszük az energiafogyasztást ahelyett, hogy csökkentenénk azt.

Az energiafüggőség csökkentése érdekében a megoldás nyilvánvalóan az energiahatékonyság felé mutat. Erőforrásainkat az energia hatékonyabb felhasználásába érdemes befektetni, legyenek azok pénzügyiek, szellemiek, vagy a propaganda erőforrásai. Az intelligens megoldások szerte a világon ebbe az irányba mutatnak, érdemes volna ebben csatlakozni Európa és a világ élvonalához.

Einsteintől származik a mondás, hogy „Egyetlen probléma sem oldható meg abban a rendszerben, amelyben keletkezett”. Ez az út várhatóan a nehezebbik, de valódi megoldások felé ezen érdemes haladni egy fenntarthatóbb, energiatakarékosabb életmód felé.

A fenti sorok kizárólag szakmai szempontok alapján íródtak, nem politikai indíttatásúak.

Korábbi cikkek