Energiafelhasználást csökkentő passzív házak

 Kategória: cikkek

Energiafüggőségünk csökkentésének egyik technológiai módja, ha építészeti megoldásokkal csökkentjük energiafelhasználásunkat.

El tudod képzelni, hogy télen sincs fűtési számlád, pedig nem költöztél a trópusokra? Energiafüggőségünk csökkentésének egyik technológiai módja, ha építészeti megoldásokkal csökkentjük energiafelhasználásunkat. Ehhez nem szükséges életmódot váltanunk, csupán épületeink energiafogyasztását csökkentjük le nagymértékben. A passzív házak esetében egyszerűen fogalmazva az történik, hogy alkalmazzuk a rendelkezésre álló technológiai ismereteket és tudatosan tervezünk.

A passzív ház technológiával olyan épületeket hozunk létre, melyek nem, vagy csak minimális mértékben igényelnek kiegészítő fűtést. Ezek az épületek nagyon jó szigetelést kapnak és nyílászáróik is nagyfokú légtömörséget biztosítanak. A légtömörség azt jelenti, hogy nem szelel a levegő spontán az ajtók, ablakok résein. Az így készült házak rendkívül kevés energiát igényelnek, a megfelelő hőmérsékletet tudják tartani a beeső napsugárzás melegével, valamint a bent lakó emberek, a háztartási gépek és a sütés-főzés hulladék hőjéből. Definíció szerint akkor passzív ház egy épület, ha csupán a cserélt levegő igényel ráfűtést, vagy hűtést. A légtömörség miatt a friss levegő biztosítására az épületek folyamatos mesterséges szellőztetést igényelnek, melyet hőcserélővel oldanak meg, hogy a benti elhasznált levegő hője elő tudja melegíteni a bejövő hűvös friss levegőt. Az előmelegítés, vagy előhűtés érdekében a szellőző csövek általában a földbe fektetve is vezetnek egy darabon.

A passzív ház nem természetes építési mód, mivel általában sok beton és polisztirol szigetelő anyag felhasználásával készül, illetve a szellőzést is gépészettel oldják meg. A felhasznált építő anyagok saját energia tartalma viszonylag magas, ami környezeti szempontból nem szerencsés. Mindazonáltal az épület energetikai tulajdonságai miatt üzemeltetése igen környezetbarát.

Az európai trendeket mutatja, hogy Belgiumban 2014-től, Dániában 2015-től csak passzív házakat lehet építeni. Angliában 2016-tól csak ún. zéró karbon, azaz nulla CO2 kibocsátású házak építhetők. Frankfurtot a szakmában a passzívház fővárosaként emlegetik, a város már korábban elkötelezte magát a passzívház szabvány mellett, itt középületek jelenleg is csak passzív technológiával épülhetnek. A passzív ház technológia ugyanis nem csak családi házakra irányulhat, az elvek alkalmazásával szinte bármilyen épület építhető passzív minősítéssel.

Hazánkban is egyre többen választják a passzív ház technológiát, számos vállalkozást találunk, melyek ilyen épületek tervezését és kivitelezését végzik.

Olvasnivaló:
holnaphaz.blog.hu, Energiatudatosság az építészetben – avagy gondolatok a passzívházakon innen és túl

Korábbi cikkek