Tiszta energia?

 Kategória: cikkek

Létezik-e tiszta energia? Áldás volna-e az emberiség számára, ha korlátlanul rendelkezésre állna?

Sokan azt gondolják, hogy ha sikerül a szolgálatunkba állítani olyan energiahordozókat, melyek használata nem jár közvetlen környezeti terheléssel, akkor az emberiség elkerüli a természeti pusztítást. Ez valószínűleg nem így van.

Ha az emberiség teljesen tiszta és bőven rendelkezésre álló energiaforrást kezdene használni, még mindig ott maradna a kérdés, hogy mire is használjuk az energiát. Az energiát általában arra használjuk, hogy átalakítsuk vele a természetet, a nyersanyagokat, valamint hogy működtessük vele technikára alapozott civilizációnkat. A tiszta energia szinte korlátlan természetátalakításra, korlátlan közlekedésre és még sok minden másra adna lehetőséget, amivel azonban tovább pusztítanánk az életet a bolygón.

Hogy a „fejlődésben” nem ismerünk mértéket és hogy bármilyen technológiát képesek vagyunk káros mértékben használni, azt az eddigi történelem során számos alkalommal bebizonyítottuk. Ugyanakkor életet, biológiai sokféleséget, természetes élőhelyeket nem tudunk „előállítani”. Ezért nem elsősorban tiszta energiára van szükségünk, hanem olyan életmódra, amely mellett természeti erőforrásaink képesek megújulni, és amely nem szorítja ki az életet maga mellől.

Korábbi cikkek